BAETIK BAETIK

BAETIK BAETIK

Batik, vond ik het ooit een saaie en ouderwetse stof, maar ik ben er de afgelopen jaren helemaal verliefd op geworden. Het brengt me terug naar waar ik vandaan kom, een Indische familie. Zo’n familie waar iedereen oom, tante, neef of nicht is, oma niet een kus op je wang geeft maar aan je snuift en waar we iedere zondag met familie samen zijn en vooral veel eten, altijd!
Batik is dan ook al mijn hele leven om mij heen, maar ik vond er niet zoveel aan.

Inmiddels ben ik over de 50, zijn al mijn opa’s en oma’s niet meer hier, is mijn vader helaas ook niet meer hier en begin ik me steeds meer te verbinden met mijn Indische verleden.
Waarom ik dat nooit eerder heb gedaan? Mijn vader was zeer duidelijk dat ik vooral Nederlands moest zijn, sterker nog, op school of in het dagelijkse leven moest ik vooral laten zien dat ik Nederlands was en werd opgevoed.
Toen ik rond mijn 21e boeken ging lezen over het Indisch verleden wilde vooral mijn vader hier niets over weten.
Hij wilde er niet over praten. Wij waren hier in Nederland en dat, was verleden tijd.
Heel lang vond ik het prima. Ik zei dat ik er niet zoveel mee had en liet het. Totdat mijn dochters ouder en volwassen werden en heel geïnteresseerd waren in onze achtergrond. Tijd voor mij om er naar te gaan kijken en dat heb ik de afgelopen dertig jaar op elke mogelijke manier gedaan.

Mijn vader overleed aan het begin van de eerste lockdown.
Tijdens die eerste lockdown ging ook mijn yogastudio op slot en die twee gebeurtenissen zorgde bij mij voor inspiratie. Creatief werken is mijn manier om te verwerken en dit keer had ik het idee om met Batik mooie ruime tassen te maken waar je yogamat in kan doen en eventueel een dekentje enz. Want iedereen moest na de lockdown zijn eigen yogamat meenemen naar de studio, dus waarom niet in een mooie tas.
De tassen werden gemaakt van lappen Batik die mijn moeder overal vandaan toverde, gecombineerd met lappen katoen, linnen, jute, zodat de tassen reversibel waren. Ze werden super mooi en leuk en er was een markt voor.
Van de resten Batik maakten we hoesjes voor meditatiekussens zodat je geen kussensloop naar de studio hoefde mee te nemen en daarnaast stond het ook nog eens mooi.
Allemaal super leuk en inmiddels ben ik met een geweldig en sociaal-maatschappelijk naaiatelier in het dorp gaan samenwerken, Piep Uniek van Patricia Bom Bakker*.

The story of BAETIK BAETIK…

En zo ontstond BAETIK BAETIK!
Vooral tassen, maar ook kussenhoezen, tassenbanden, haarbanden en meer van deze prachtige stof.

Ook customized ontwerpen met Batik in combinatie met stof of een kledingstuk of tas van jezelf vind ik een mooie uitdaging en heb ik al een aantal keer mogen doen. Uniek en zoveel mogelijk sustainable. En natuurlijk heel bijzonder om zo’n kado te krijgen.

We blijven ontwikkelen en verkopen via onze webshop en ons Instagram account, dus volg ons ook op Insta!

Sinds juni 2023 hangen onze Batik Bags ook bij ISUL in Bussum & bij Natuurlijk Naarden in Naarden-Vesting!

♡Piep Uniek is het productenlabel van Arbeid Training Centrum Gooi en Vechtstreek in Bussum en in deze ateliers wordt ambachtelijk gewerkt door deelnemers die afstand hebben tot de arbeidsmarkt en wel aan de slag willen. Samen met Patricia van Piep Uniek kijken we naar onze stoffen, tassen en de productie.


Voor de tassen waar we leer gebruiken werken we samen met het leeratelier Amsterdam van Audrey.
Zij maakt voor ons de prachtige batik/leer clutches.
Ook Audrey werkt net als Patricia en ik zelf met zoveel mogelijk gerycled en gedoneerde materialen om onze voetprint zo klein mogelijk te houden.

Upcycle & Customized

Naast de tassen vinden we het een heerlijke uitdaging om bestaande kledingstukken en accessoires een Batik touch te geven!

De tas hiernaast is een trouwjurk gecombineerd met de favoriete Batik lap!
Maar je kan ook een Batik broekzak op je favoriete jeans laten zetten of een tassenband vervangen.

Mogelijkheden genoeg! Vragen? Laat het weten!

Webshop

Koop hier je nieuwe BAETIK BAETIK
tas, kussensloop, tassenband..

Wil je BAETIK BAETIK volgen op social media?