Als je dan toch bezig bent met mooie dingen maken van Batik EN je bent ook nog eens van Indische afkomst, dan moet je natuurlijk ook een keer zelf Batik maken! En dat heb ik gedaan, samen met mijn dochters!
Toen ik vroeger op school zat had ik wel eens Tie Dye gedaan, stof die je knoopt of afbindt en in een verbad stopt, en wat velen ook Batik noemen. Maar nu wilde ik echt Batik maken, met een echte Tjanting (speciale pen om met bijenwas te werken) en bijenwas en het hele proces van begin tot het einde volgen en doen!
Bij Hello Guave in Amsterdam (een tip om te gaan volgen op Instagram) onder leiding van Batik deskundige Sabine Bolk (ook gaan volgen op Instagram) werden wij meegenomen in de Batik wereld. Naast het proces leerde ik ook dat de meeste Batik geen originele Batik is, maar printstoffen geïnspireerd door Batik. Echte Batik is namelijk niet te koop voor 5 euro op de markt, en na deze dag begrijp ik dat helemaal! Het is namelijk echt een ambacht, een enorm intensief proces en het zou een schande zijn als je dat voor maar 5 euro zou kunnen kopen!
Het werken met de Tjanting en de bijenwas heeft oefening en ook talent nodig, want het is echt moeilijk! Je kan natuurlijk ook met stempels gaan werken, dat is iets makkelijker, maar dan nog is het een uitdaging om de bijenwas op de juiste plek zonder knoeien te krijgen.
Na het maken van je patroon met de bijenwas, kan je gaan beginnen met het inkleuren van je patroon. Hierna kan je de plaatsen die je niet wilt laten uitlopen met de kleur nog een keer bewerken met bijenwas.
Na het drogen van je kunstwerk gaat het in een verfbad, hier blijft het minimaal een uur inzitten.
Sabine nam daarna alle doeken mee naar huis om ze thuis uit te koken, de bijenwas laat dan los, en te drogen. Deze week kwamen de doeken bij ons in de brievenbus, en ja, we waren best een beetje trots!
ps Ook BAETIK BAETIK is te volgen op Instagram @baetikbaetik
Geef een reactie