Melati

Melati, de Jasmijn, een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.
De Melati is een typisch Indische bloem. Het is een bloem van het moederland die in Nederland maar moeilijk kan gedijen. Ze symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood. Zoals de geur een lang vergeten herinneringen oproept, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten. Voor een gedeeld verleden dat een veilige plaats moet krijgen in onze harten. Een bloem, die meteen als symbool een (onderbewuste) link legt met het Indische.
(tekst 15augustus1945.nl)

Vandaag herdenk ik 15 augustus 1945 samen met heel veel anderen die een verleden hebben met Indië. Dit jaar extra bijzonder.
Afgelopen april heb ik afscheid genomen van het aardse bestaan van mijn vader.
Een man die zijn vader, KNIL sergeant infanterie in 1942 verloor. Gefusilleerd op zee bij Oleh-leh. Mijn vader sprak nooit over zijn verleden in Indië en al helemaal niet over het Jappenkamp.
Afgelopen maandag werd ik benaderd door een oude KNIL Luitenant-Kolonel met de vraag of ik de kleindochter ben van Ferdinand Munter en of ik postuum een onderscheiding voor hem wil ontvangen. Mijn opa geboren in 1905 te Nieuwendam en overleden in 1942 in de zee bij het oude Kotaradja, nu Atjeh, was nog nooit zo dichtbij geweest.  https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/107968/ferdinand-munter

Om deze week nog meer bijzonder te maken kreeg ik donderdag op mijn eigen verjaardag van mijn vriendinnetje van Molukse afkomst een rouwsieraad. Een gouden ketting met een parel en een bloem. Ik herdenk vandaag weer met een ander gevoel.
Mijn opa, mijn vader en al die anderen, en eer mijn afkomst.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *