Rust, tijd & ruimte

In mijn kindercoachpraktijk kom ik wekelijks bijzondere kinderen tegen. De afgelopen maanden was er een vierjarige die maar niet zindelijk werd en waar ouders al diverse artsen en therapeuten voor hadden bezocht, maar het mocht nog niet baten.

De eerste afspraak was vooral met moeder en het kind speelde om ons heen. Ondertussen scande het kind mij en maakte hij contact zonder woorden. Ik gaf hem hierin de leiding en ging verder achterover zitten en hij gaf steeds meer signalen dat hij hulp wilde. Ondertussen ging de coaching met moeder door en gebeurde er heel veel.

De tweede afspraak begon hij direct met mij te praten en wilde graag samen spelen. Tijdens deze keer gaf hij aan dat hij naar de wc moest en zo gezegd, zo gedaan. Moeder heel blij. Op school bleek ook al verandering waar te nemen en thuis waren ze ook aan het kijken hoe ze beter voor het kind konden faciliteren in plaats van daaraan voorbij te gaan en hun eigen drukke agenda voorop te zetten.

De derde keer moest er direct een wc stop worden gemaakt en er werd weer uitgebreid gespeeld en gepraat. Volgens moeder was er nu een enorme verandering geweest en ging het heel goed, alleen stond er nu een reisje gepland voor ouders zonder kinderen en daar maakte moeder zich zorgen om.

De vierde keer was er een enorme terugval. Het reisje had het kind geen goed gedaan en ouders hadden ook weer wat oude patronen opgepakt. De agenda werd weer voller en drukker en daar reageerde het kind weer op.

Voor moeder was het helder, maar om het dan in dagelijkse leven door te zetten blijkt toch lastiger, zelfs als het je vierjarige betreft die heel duidelijk en helder aangeeft wat hij nodig heeft. Rust, tijd en ruimte om te mogen groeien.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *