Teken jouw huis

In de kindercoachings gebruik ik tekenen graag als hulpmiddel. Een tekening kan mij en ouders inzicht geven, daarnaast is tekenen helend.
In mijn praktijk komt het tekenen van de Kwaliteitenboom, je Familie en je Huis heel veel voor en worden regelmatig ingezet in de kindercoaching.

Vandaag wil ik het hebben over het tekenen van het huis. Hierin kan je lezen hoe veilig een kind zich voelt. Een huis staat symbool voor de gezinssituatie. De symboliek in de tekening geeft de verhoudingen weer. Een driehoek staat bijvoorbeeld voor de verhouding vader-moeder-kind (dak), maar een dak is ook de plek van het hoofd en de gedachtes, dromen en herinneringen.
Door ramen kan je van binnen naar buiten kijken en andersom. Hoeveel en hoe groot zijn de ramen in het getekende huis? Via de voordeur kan je naar binnen en naar buiten. Is er een voordeur en is die open of dicht?
Rook uit een schoorsteen geeft aan dat een kind zijn gevoelens kan uiten, maar ook dat het ok is in de situatie zoals het is.
En dan kan je ook nog kijken naar de lijnen, punten, kleur, eventueel getekende huisdieren. En hoe word het papier (de ruimte) gebruikt.
Er is veel af te lezen, maar weet dat het altijd een momentopname is.

Hierboven het huis wat ik ooit heb getekend toen ik 6 was. Mijn moeder heeft het bewaard, in een lijstje gedaan en het een aantal jaar geleden aan mij gegeven 

Kan jij mijn tekening lezen? 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *