WAAROM OOK EEN OUDERCOACHING BIJ EEN KINDERCOACHINGTRAJECT?

Als je bij Yoga Beer je kind aanmeld voor een kindercoach traject willen we na drie kindercoach momenten graag een oudermoment inplannen en bij voorkeur met beide ouders.
Waarom doen we dat eigenlijk? Want je komt tenslotte je kind brengen omdat die een uitdaging heeft.

Dit doen we omdat wij ervan uit gaan dat ieder individu onderdeel is van diverse systemen. Het belangrijkste systeem is je gezin van herkomst, dus het systeem met je vader, moeder en eventuele broers en zussen en zelfs huisdieren.

Als een onderdeel (het kind) van het systeem(het gezin) niet lekker loopt dan kunnen we naar het onderdeel gaan kijken en gaan aanpassen en terug in het systeem zetten, maar soms is dat niet genoeg, en is er niet alleen een verandering nodig bij het kind, maar ook in het gehele systeem. Eigenlijk is dan het ongewenste gedrag wat het kind laat zien naar ouders een roep om hulp voor het hele systeem.

Voorbeelden zouden kunnen zijn dat een kind zich niet volledig veilig en senang voelt, zijn plek niet kan vinden, geen grenzen kan aanvoelen of het idee hebben dat het niet gezien wordt.  En als je je niet lekker voelt dan kan je je terugtrekken en stil worden of juist heel druk en extremer gedrag laten zien. Als dit aan de orde is, dan kunnen we wel met het kind aan de gang gaan, maar dan hebben we de hulp van de ouders enorm nodig om het traject te laten slagen.

Als ouder kan je je daar totaal niet bewust van zijn en is het een opluchting als een kleine aanpassing binnen het gedrag, de houding en/of de opvoeding vanuit de ouder(s) er voor kan zorgen dat het kind zich beter gaat voelen en positiever gedrag gaat laten zien.

Het kan zelfs nog een stapje verder. In de praktijk komt het ook voor dat ouders bij ons hun kind komen brengen, maar dat we er al vrij snel achterkomen dat het kind eigenlijk zijn vader of moeder komt brengen.

Niet omdat ze iets niet goed doen, maar omdat ze zelf iets op te lossen hebben wat hun eigen ontwikkeling, maar ook dat van het kind in de weg zit.

Dit is het mooie van systeemwerk en waar wij bij Yoga Beer altijd naar kijken om het kind en het gezin zoveel mogelijk tegemoet te komen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *